Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3013
Başlık: Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki alabalık işletmelerinde kullanılan bazı ticari yemlerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) için biyo-ekonomik analiz
Diğer Başlıklar: Bioeconomic analysis of some commercial trout feeds used at rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farms in Eastern Black Sea Region of Turkey
Yazarlar: Mazlum, Mehmet Derya
Anahtar kelimeler: Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği, Oncorhynchus mykiss, Pelet yem, Günlük tüketim, Yem tüketim oranı, Büyüme performansı, Biyo-Ekonomik analiz;Rainbow trout culture, Oncorhynchus mykis, Pelletised feed, Daily feed consumption, Feed conversion ratio, Growth performance, Bio-economic analysis
Yayın Tarihi: 1998
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu araştırmada; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan üç farklı ticari pelet yemin günlük tüketimi, değerlendirme oranı, sağladıkları büyüme performansı ve ekonomik yönden karşılaştırması yapılmıştır. 155 gün süren araştırma periyodunda büyüme, yem değerlendirme oranı, canlı ağırlığın yüzdesi olarak tüketilen yem miktarı, kondisyon faktörü aylık olarak belirlenmiştir. 16.54+3.48 (A), 16.51+3.24 (B) ve 16.50±2.70 g (C)'lık balıkçıklar 75 adet/tank stok yoğunluğunda 2'şer tekerrürlü olarak 0.3 m3 hacime sahip tanklara yerleştirilmiştir. Deneme sonunda bu stoklardan sırası ile 90.47, 84.81 ve 86.55 kg/m3 yoğunluk ve 383.57+96.30 g, 359.60±93.27 g ve 366.97±84.21 g ortalama hasat ağırlıkları elde edilmiştir. Spesifik büyüme oranı % 1.17-4.06, yem değerlendirme değeri 0.88-1.37 ve yemleme oranı %1. 09-4.46 arasında değişmiştir. Ekonomik yönden yapılan analizde ise net gelirin yüzdesi olarak ortalama yem gideri en düşük %36.1 ile B grubunda gerçekleşmiş, bunu %39.7 ile A ve %41.5 ile C izlemiştir. Araştırma sonunda daha fazla bitkisel hammadde kullanılarak hazırlanan B kodlu yemin gerek sağladığı büyüme performansı ve gerekse yetiştiriciye getirdiği düşük maliyet sebebiyle tercih edilmesi, birim hacimden en fazla ürünü alabilmek ve üretim maliyetini minimuma indirebilmek için tanklarda 80-90 kg/m3 stoklama yoğunluğu ile üretim yapılması, günlük yem miktarının ise canlı ağırlığın % 1.09-4. 46 arasında olması gerektiği saptanmıştır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3013
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
078143.pdf4.15 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.