Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2987
Başlık: | Trabzon piyasasında taze olarak satılan balıkların kalitesinin belirlenmesi |
Diğer Başlıklar: | An investigation into quality changes in fresh fish which are commonly sold in Trabzon |
Yazarlar: | Ay, Serap |
Anahtar kelimeler: | Bakteriyel ve kimyasal bozulma, Histamin, TBA, TVB-N.;Microbiological and biochemical deterioration, Histamine, TBA, TVB-N. |
Yayın Tarihi: | Oca-1997 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada Trabzon ve çevresinde yaygın olarak satışa sunulan balıkların bakteriyel ve biyokimyasal bozulma Mterlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hamsi, istavrit ve uskumruda histamin, tiyobarbütirik asit (TBA) ve total bakteri analizleri; mezgit, barbunya, izmarit ve tirsi balıklarında pH, TBA ve total volatil baz (TVB-N) analizleri yapılmıştır. Ayrıca Trabzon ve çevresinde su ürünlerinden kaynaklanan zehirlenme vakalarının görülme sıklığı düzenlenen anketlerle saptanmıştır. Taze olarak alındıktan sonra laboratuvarda analizleri yapılan balıklardan yalnızca istavritte ağustos ayında Mstamin miktarının kabul edilebilir değerin üzerinde olduğu, aynı zamanda balıkların total bakteri sayısının da bu ayda en yüksek değere ulaştığı, diğer balıkların tümünde ise değerlerin kalite sınır değerini aşmadığı tespit edilmiştir. Buzdolabında dört gün bekletilen balıkların genellikle 2. günden sonra tüketim özelliklerini kaybettikleri saptanmıştır. Taze ve donmuş olarak satışa sunulan balık örnekleri genelde her ne kadar kalite sınırlan içerisinde görünse de hastanelerde uygulanan anket sonuçlarına göre 6 kişinin; halk arasında yapılan ankete göre 1660 kişiden 39' unun zehirlendiği tespit edilmiştir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2987 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
067017.pdf | 2.92 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.