Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2810
Başlık: | Türkiye'nin yerli üretim logosu iletişiminin tüketici kararlarını etkileyebilme potansiyelinin değerlendirmesi |
Diğer Başlıklar: | Evaluation of the potential impact of Turkey's domestically manufactured logo communication on consumer decisions |
Yazarlar: | Sevinç, Ali Hayda |
Anahtar kelimeler: | Yerli Üretim Logosu, İletişim, Tüketici Kararları;Domestically Produced Logo, Communication, Consumer Decisions |
Yayın Tarihi: | Ağu-2020 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Özet: | Dünyada ekonomik sınırların yeniden çizilmesi ve küreselleşme dalgasındaki hızın kesilmesiyle, ülkeler bu yeni sınırlar dahilinde kendilerine yetebilme çözümleri arayışına girmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de kuruluşundan itibaren, çoğunlukla global krizlerin ortaya çıkardığı zorunlu sebeplerden ötürü bu yolu belirli dönemlerde takip etmeye çalışmıştır ve fakat bu istikametteki ilerleyişinde istikrar yakalayamamıştır. Milletlerin kendine yetebilmesi için üretim kısmında yeterli hammadde ve insan kaynağına ihtiyacı olmakla birlikte, hiç şüphesiz karşı tarafta üretimi teşvik edecek ve devamlılığını sağlayacak tüketici bilincini de kısmen oluşturması gerekmektedir. Dünya çapında bu düsturla kullanılan menşe işaretlerinin Türkiye'deki son ve yaygın kullanılan örneği Yerli Üretim logosudur. Çalışmada, piyasaya sürülüşünden yaklaşık iki sene sonra, Yerli Üretim logosunun içinde marka ögeleri barındıran bir işaret olarak tüketiciler tarafından ne denli beğenildiği, iletişiminin ne kadar başarılı bulunduğu ve tüketici kararlarını etkileyebilme potansiyeli ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın içinde ayrıca, Yerli Üretim logolu ürün tüketimiyle bağlantılı güncel konulara ışık tutulmuş ve projede sıçrama yapılmasını sağlayabilecek yeni fikirlerle ilgili tüketicilerin görüşleri alınmıştır. Edinilen bulgulara göre tüketiciler ne kadar Yerli Üretim kavramını benimseseler de mevcut logo beğeni, anlaşılma ve davranışı etkileyecek dikkat seviyeleri oldukça düşüktür. Son olarak, logoyu geliştirmeye yönelik çalışma önerileri de katılımcılar tarafından desteklenmektedirler. With the newly drawn economic borders and the wave of globalization losing its effect, countries are trying to find new ways for self-sufficiency. In different times after its foundation, the state of the Turkish Republic followed this path, in fact mostly as an obligation due to the then global economic conjuncture. For nations to be self-sufficient, not only adequate material and human resources are required, but undoubtedly consumer awareness has also to be created in order to encourage consumption of domestically produced goods and to maintain its continuity. Domestically Produced Label is the last and wide-spread example in Turkey to product origin marks used on this principle across the world. After nearly two years following the release of the label, this work examines, to what extent the label as a mark bearing brand items is liked, the label's communication performance and its ability to shape the consumer decisions. This study also casts light on other important points which are considered to be related to the label and gets consumers' responses on new ideas presented by and in this paper, which might lift the campaign. With regards to the findings, although the concept of "products made in Turkey" is appreciated by consumers, the approval for the logo design is found low and the logo message, unclear. The consumers' level of attentiveness which may effect their behaviour is weak as well. Lastly, recommendations towards enhancing the logo are supported by participants. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2810 |
Koleksiyonlarda Görünür: | İşletme |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
646290.pdf | 1.37 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.