Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2689
Başlık: Sipariş toplama sürecinin simülasyon yöntemi kullanılarak analizi: Bir gıda dağıtım firması uygulamas
Diğer Başlıklar: Analyse of the order picking process using simulation: An application in the field of food distribution company
Yazarlar: Ofluoğlu, Aylin
Anahtar kelimeler: Sipariş toplama, rotalama politikaları, lojistik, simülasyon;Order picking, routing policies, logistics, simulation.
Yayın Tarihi: Eyl-2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla ürünlerin depoda bulunduğu noktalardan alınarak toplama noktasına getirilmesi olan sipariş toplama süreci, lojistiğin en önemli alt bölümü olarak depolarda en fazla zamanın harcandığı etkinliktir. Depolama etkinliğini arttırmak için önerilen yöntemlerden biri olan seyahat mesafesini en aza indirmek için ürünlerin raflardan alındığı en uygun toplama rotalarının belirlenmesi uygulama kapsamında ele alınmıştır. Bu amaçla Trabzon'da gıda sektöründe ürünlerin dağıtımı ve pazarlanması konusunda faaliyet gösteren bir firmanın sipariş toplama süreci ele alınmış; farklı rotalama politikaları Simio simülasyon programı kullanılarak değerlendirilmiş ve toplam sipariş toplama zamanında en fazla azalmayı sağlayan rotalama politikasına karar verilerek sipariş toplama sürecinin etkinliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Zigzag, geri dönüş, orta nokta, en büyük boşluk ve karma rotalama politikalarının karşılaştırıldığı çalışmada karma rotalama politikasının sipariş toplayıcının toplam sipariş toplama zamanını en aza indirdiği sonucuna varılmıştır. Order ppicking process, that is considered as retrieving products from storage to pick-up/drop-off point (P/D) in response to the customer requests is the subfunction of logistics for which the highest time is wasted in the warehouse. In extent of the application one of the suggested methods as determining the appropriate picking routes in which products are retrieved from the racks, is handled to increase the efficiency in the warehouses. For this reason the order picking process of a company that operates in food sector in fields of distribution and marketing of the products in Trabzon is handled, different routing policies are evaluated using Simio simulation program and increasing the efficiency of the order picking process is aimed in the way of determining the routing policies that decreases the total order picking time mostly. As a result of study, in which transversal, return, mid-point, largest gap and composite routing policies are compared, the composite routing policy is regarded as the policy that decreased the total order picking time at most.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2689
Koleksiyonlarda Görünür:İşletme

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
377609.pdf3.87 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.