Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1597
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Keleşoğlu, Tuğba | - |
dc.date.accessioned | 2020-09-04T11:35:57Z | - |
dc.date.available | 2020-09-04T11:35:57Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1597 | - |
dc.description.abstract | Trabzon ve yöresinden toplanan tereyağlarını mikrodalga yöntemiyle ile çözünürleştirdikten sonra alevli atomik absorpsiyon spektrometri (FAAS) ve indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometri (ICP-OES) ile tereyağlarının içerdiği bazı mineral ve eser element (Na, K, Ca, Mg, Ba, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Co, Al, Cd ve Cr) konsantrasyonları belirlendi. Numunelerdeki element seviyelerinin Na > Ca > K > Mg > Fe > Zn > Al > Se > Ba > Cu > Cr > Mn > Co düzenine göre değiştiği tespit edildi. Numunelerdeki konsantrasyon aralıkları da sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, baryum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum, kobalt, alüminyum ve krom için sırasıyla 80-9830, 23-476, 85-1703, 8,7-37,4, 0,06-0,81, 0,33-19,59, 0,16-1,93, 0,08-0,31, 0,20-4,73, 2,65-4,35, 0,013-0,094, 0,56-10,76, 0,24-4,56 mg kg?1 aralıklarında olduğu bulundu. Çoğu sonuç literatürle uyum içerisinde olmasına rağmen bazı tereyağı numunelerinde yüksek konsantrasyonlarda alüminyum gözlendi. İstatistiksel ANOVA Testi halk tereyağlarıyla referans tereyağları arasında anlamlı fark olmadığını ortaya çıkardı. Kümeleme Analizi ile de Düzköy'den alınan numunelerin diğer bölgelerden alınan numunelerden farklı olduğu belirlendi. Determination of some elements in butter produced/consumed in the vicinity of Trabzon by atomic absorption spectrometry (AAS) and inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES)Concentrations of some mineral and trace elements (Na, K, Ca, Mg, Ba, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Co, Al, Cd ve Cr) in butter samples collected from the vicinity of Trabzon were determined using flame atomic absorption spectrometry (FAAS) and inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) after microwave digestion. The order of levels of the elements in the samples was determined to be Na > Ca > K > Mg > Fe > Zn > Al > Se > Ba > Cu > Cr > Mn > Co. The concentration ranges in the samples were found to be 80-9830, 23-476, 85-1703, 8,7-37,4, 0,06-0,81, 0,33-19,59, 0,16-1,93, 0,08-0,31, 0,20-4,73, 2,65-4,35, 0,013-0,094, 0,56-10,76, 0,24-4,56 mg kg?1 for sodium, potassium, calcium, magnesium, barium, iron, copper, manganese, zinc, selenium, cobalt, aluminum and chromium, respectively. Although the most results agreed with the literature, especially high concentrations of aluminum were observed in some butter samples. Statistical ANOVA test revealed that there is no significant difference between public and reference butter. By the cluster analysis, Düzköy butter samples were determined to be different than other regions. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Bölümü / Kimya Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.subject | Tereyağı, mineral ve eser element, FAAS, ICP-OES, ANOVA Analizi, Kümeleme Analizi | tr_TR |
dc.subject | Butter, Mineral and trace element, FAAS, ICP-OES, ANOVA Analysis,Cluster Analysis | tr_TR |
dc.title | Trabzon ve yöresinde üretilen/tüketilen tereyağlarında bazı elementlerin atomik absorpsiyon spektrometri (AAS) ve indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektrometri (ICP-OES) ile tayinleri | tr_TR |
dc.title.alternative | Determination of some elements in butter produced/consumed in the vicinity of Trabzon by atomic absorption spectrometry (AAS) and inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-0ES) | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
275504.pdf | 1.97 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.