Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1584
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorÇavrar, Sevda-
dc.date.accessioned2020-09-04T10:36:25Z-
dc.date.available2020-09-04T10:36:25Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1584-
dc.description.abstractTürkiye, arıcılık için çok uygun coğrafik yapıya sahip nadir ülkelerden biri olup, Dünyanın ikinci koloni büyüklüğüne sahip ülkesidir. Ancak Türkiye'de üretilen balların kalitesi ile sürekli oynandığı için Dünya ticaretinde yerini alamamıştır. Tağşişi kolay yapılmasına rağmen, tespiti oldukça zor teknikler gerektirmektedir. Elde edilen sonuçlar, ülkemizde üretilen balların doğru bir şekilde sınıflandırılmasında, gıda güvenliği açısından kabul edilebilir, kalitesi ve tanınırlığı için geniş bir veritabanı oluşmasına katkıda bulunacaktır.Çalışmanın amacı, tağşiş edilmiş ve tağşiş edilmemiş balların çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini karşılaştırarak ayırt edici bir özellik ortaya çıkarmaktır. Ayrıca ballarda oluşan HMF nin antioksidan özellik gösterip göstermediğini tespit etmektir. Yapılan çalışmada balların, renk, optik çevirme, nem, fruktoz, glukoz, maltoz , riboz, arabinoz, prolin, HMF, toplam fenolik madde ve toplam antioksidan kapasiteleri ölçülmüştür.Sonuç olarak, balın kimyasal analizi floral kaynaklara göre değişim göstermekle birlikte prolin, polarize ışığı döndürme açısı, toplam fenolik madde miktarları kaliteli ballarda anlamlı derecede farklılık göstermiştir. Turkey is one of the rare countries which are suitable for apiculture. Also, Turkey is the second country in colony size in the world. However, the quality of honey produced in Turkey with a permanent replacement was not played in the World Trade. Despite of adulteration very easy, it?s diffucult to determine it and requires of difficult techniques. Obtained results will make contribution to the proper classification of honeys in Turkey, acceptable quality from the point of food safety and recognition of honeys for formation of extensive database.Therefore, in this study was measured physical and chemical parameters such as, moisture, colour, rotation, fructose, glucose, maltose, ribose, arabinose, prolin, HMF, total polyphenolic substances and total antioxidant capacity to determined any diversity.As a result, the physical and chemical and analysis of honey is relation to floral sources, but proline content, rotation angle of polarized light, the total amount of phenolic substances significantly differed in quality honey.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Bölümü / Kimya Anabilim Dalıtr_TR
dc.titleBalların kalitesinin belirlenmesinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerin irdelenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of physical, chemical and biological of pure honey to discriminatetr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
259888.pdf1.64 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.