Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1428
Başlık: Türkiye doğal Viburnum L. (Caprifoliaceae) türlerinin uçucu yağ bileşimleri ve antimikrobiyal aktiviteleri
Diğer Başlıklar: The chemical composition and antimicrobial activities of the essential oils in the Turkish wild Viburnum L. (Caprifoliaceae) species
Yazarlar: İskender, Nagihan Yılmaz
Anahtar kelimeler: Türkiye, Caprifoliaceae, Viburnum, Uçucu yağ, GC-MS,Antimikrobiyal aktivite.;Turkey, Caprifoliaceae, Viburnum, Essential oil, GC-MS, Antimicrobial activity.
Yayın Tarihi: 2007
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalı
Özet: Bu çalışmada, Türkiye' de doğal olarak yetişen, açık havada kurutulmuş Caprifoliaceae ailesine mensup Viburnum L. (V. orientale Pallas, V. opulus L. ve V. lantana L.) türleri; meyve, yaprak ve gövde kısımları ayrılmadan bir bütün halinde çalışıldı. Bitkilerden elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşenleri GC-MS yöntemi ile analiz edildi. Bu bitkilerin uçucu yağlarından sırasıyla 16, 40 ve 53 bileşenin yapısı aydınlatıldı. Bu bitkilerin ana bileşenleri sırasıyla %58,4 oranla Linalool L, %7,8 oranla phytol ve %6,3 oranla occidenol olarak belirlendi. V. orientale Pallas, V. opulus L. ve V. lantana L. bitkilerinden izole edilen uçucu yağların E.coli, K. pneumoniane, P. aeruginosa, E. faecalis, S. aureus, B. cereus bakterilerine ve C. tropicalis mantarına karşı antimikrobiyal aktivite testleri yapıldı. V. opulus ve V. lantana bitkilerinin uçucu yağlarının bütün test mikroorganizmalarına karşı aktivite göstermezken, V. orientale bitkisinin uçucu yağının Gram-pozitif bakterilerine karşı zayıf antimikrobiyal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. In this study, the air-dried Viburnum L. (V. orientale Pallas, V. opulus L. and V. lantana L.) species whose family is Caprifoliaceae and which grows in Turkey as wild were studied without separating fruits, leaves and stems parts of the plants. The composition of the essential oils obtained from these plants were analyzed by GC-MS technique. Sixteen, fourty and fiftythree components were identified from essential oils of these plants. Major component of these plants were Linalool L, phytol and occidenol in ratios 58,4%, 7,8% and 6,3% respectively. The isolated essential oils of V. orientale Pallas, V. opulus L. and V. lantana L. were tested for antimicrobial activity aganist E.coli, K. pneumoniane, P. aeruginosa, E. faecalis, S. aureus, B. cereus bacteries and C. tropicalis fungi. But, the essential oil of V. orientale showed weak antimicrobial activitiy aganist Gram-positif bacteries. It was identified the essential oils of V. opulus and V. lantana showed no activity aganist used all bacteries and fungi.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1428
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
212055.pdf4.27 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.