Özet:
Bu çalışmada,, çayın dormansi (uyku) döneminden., vegeta- tif (verimlilik) dönemine geçiş, sürecini oluşturan Mart, Nisan ve Mayıs ayları süresince polifenol oksidaz enzimi (PFO) aktivitesinin değişimi incelenmiştir. Altı çeşit çay tipi üzerinde yapılan PFO aktivite analizleri neticesinde, söz konusu aylar süresince bütün tiplerde PFO aktivitesinin düzenli olarak arttığı gözlenmiştir. Yapılan istatistiksel metodlardan Korelasyon katsayısı analiz neticesinde PFO aktivitesinin Mart. Nisan ve mayıs ayları süresince değişmiş düzenli bir şekilde olduğu. çok yüksek oranda bulunan korelasyon katsayısı ile ortaya konmuştur. Diğer yönden yine PFO aktivite sonuçlarına iki yönlü varyans analizi tatbik edilerek tiplerin ve ayların kendi içlerindeki ilişkilere bakılmıştır: Ayrıca bu iki faktörün birbirleriyle olan etkileşimlerine de bakılmıştır.