DSpace@İHÜ

Fıstık çamı (Pinus pinea) kraft hamurunun oksijen delignifikasyonu ortamına ilave edilen kiraz balsamının reaksiyonun seçiciliğine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Eyüboğlu, Ayşegül
dc.date.accessioned 2022-09-19T12:14:59Z
dc.date.available 2022-09-19T12:14:59Z
dc.date.issued 2012-04
dc.identifier.uri http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4691
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı ağartma öncesi uygulanan oksijen delignifikasyonunun sınırlı olan lignin uzaklaştırma performansını artırmaktır. Bu amaçla, öncelikle oksijen delignifikasyonu ortamına radikal öldürücü özelliği bulunan kiraz balsamı ilave edilerek, bazik ortamda oksijenin hamurun polisakkarit fraksiyonu ile yaptığı zararlı oksidasyon reaksiyonları önlenip, viskozitesindeki kayıp önlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra fazladan lignin çözebilmek için oksijen delignifikasyonu çözeltisine peroksit ilave edilerek daha şiddetli bir oksitatif ortam oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılacak olan deney materyali fıstık çamı odun yongasından kraft yöntemi ile üretilmiştir. Oksijen delignifikasyonu açısından en uygun alkali oranı % 3 olarak bulunmuştur. Hamura oranla %2 kiraz balsamı kullanımı ile geleneksel oksijen delignifikasyonuna göre hamurdaki kalıntı lignini uzaklaştırmada %2,1 ve hamur viskozitesinde ise %1,9 iyileşme sağlanmıştır. Reaksiyon ortamına yalnızca %1 peroksit ilave edildiğinde geleneksel uygulamaya göre delignifikasyon derecesi % 54,8'den %60,7'ye çıkarılabilmektedir. Klasik oksijen delignifikasyonunun kiraz balsamı ve peroksit ilavesiyle yapılan modifikasyonuyla en açık renkli hamurlar elde edilmiş. Ancak kiraz balsamı ve peroksit kombinasyonunun kopma uzunluğu, patlama ve yırtılma indisi üzerinde istatistiksel anlamda belirgin bir kayba yol açmadığı sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.subject Kraft hamuru, Oksijen delignifikasyonu, Kiraz Balsamı, Seçicilik tr_TR
dc.subject Kraft pulp, Oxygen Delignification, Cherry Balsam, Selectivity tr_TR
dc.title Fıstık çamı (Pinus pinea) kraft hamurunun oksijen delignifikasyonu ortamına ilave edilen kiraz balsamının reaksiyonun seçiciliğine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Effects of cherry gum addition into the oxygen delignification medium of pine (Pinus pinea) kraft pulp on reaction selectivity tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster