Özet:
Bu çalışmanın amacı ağartma öncesi uygulanan oksijen delignifikasyonunun sınırlı olan lignin uzaklaştırma performansını artırmaktır. Bu amaçla, öncelikle oksijen delignifikasyonu ortamına radikal öldürücü özelliği bulunan kiraz balsamı ilave edilerek, bazik ortamda oksijenin hamurun polisakkarit fraksiyonu ile yaptığı zararlı oksidasyon reaksiyonları önlenip, viskozitesindeki kayıp önlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra fazladan lignin çözebilmek için oksijen delignifikasyonu çözeltisine peroksit ilave edilerek daha şiddetli bir oksitatif ortam oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılacak olan deney materyali fıstık çamı odun yongasından kraft yöntemi ile üretilmiştir. Oksijen delignifikasyonu açısından en uygun alkali oranı % 3 olarak bulunmuştur. Hamura oranla %2 kiraz balsamı kullanımı ile geleneksel oksijen delignifikasyonuna göre hamurdaki kalıntı lignini uzaklaştırmada %2,1 ve hamur viskozitesinde ise %1,9 iyileşme sağlanmıştır. Reaksiyon ortamına yalnızca %1 peroksit ilave edildiğinde geleneksel uygulamaya göre delignifikasyon derecesi % 54,8'den %60,7'ye çıkarılabilmektedir. Klasik oksijen delignifikasyonunun kiraz balsamı ve peroksit ilavesiyle yapılan modifikasyonuyla en açık renkli hamurlar elde edilmiş. Ancak kiraz balsamı ve peroksit kombinasyonunun kopma uzunluğu, patlama ve yırtılma indisi üzerinde istatistiksel anlamda belirgin bir kayba yol açmadığı sonucuna varılmıştır.