Özet:
Doğu Karadeniz Bölgesinin Pazar ilçesi sınırlarında beş dönümlük bir sahada doğal olarak yetişen bambu (Phyttostachys bambosoides, % 80 ve Phyllostachys pubescens, % 20) dan Kraft yöntemiyle kağıt hamuru üretim parametreleri araştırılmıştır. P. Bambusoides ' in lif morfolojisi araştırıldıktan sonra kimyasal analizi yapılmıştır. Daha sonra, değişen aktif alkali ve pişirme sürelerinde 16 pişirme denemesi yapılarak elde edilen veriler değerlendirilmiş ve optimum pişirme parametreleri aşağıdaki şekilde bulunmuştur: Yukarıdaki sonuçlara göre, aktif alkali % 14' den daha düşük, % 16' dan fazla alınmamalıdır. Pişirme süresi, 90 dakikanın üzerine çıkarılmasıyla elenmiş verimde tedrici bir azalma başlamaktadır.