DSpace@İHÜ

Buğday (triticum durum L.) saplarından sülfat yöntemiyle kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ateş, Saim
dc.date.accessioned 2022-09-19T07:15:36Z
dc.date.available 2022-09-19T07:15:36Z
dc.date.issued 1999
dc.identifier.uri http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4679
dc.description.abstract SEKA- Afyon Müessesesi'nde sülfat yöntemi ile buğday sapları ve göl kamışı kullanılarak kağıt hamuru üretilmektedir. Verimin yükseltilmesi ve kağıt hamuru özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla, yapılan çalışmalarda her iki hammaddenin ayrı ayrı pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Buna dönük olarak bu çalışmada, Buğday {Tiriticum durum L.) saplarının sülfat yöntemiyle pişirilmesinde en uygun pişirme şartlarını belirlemek amacıyla, pişirme çözeltisi içerisindeki aktif alkali oranı, pişirme süresi ve sülfidite oranı değiştirilerek çeşitli pişirme denemeleri yapılmıştır. Başlangıçta, farklı bir tür olarak seçtiğimiz Tiriticum durum L. ' ye ait kimyasal analizler yapılmıştır. Ardından yukarıda sözü edilen 19 adet pişirme denemesi yapıldıktan sonra elde edilen bulgular istatistiksel olarak değerlendirilerek en uygun pişirme koşulu aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: Aktif alkali oranı : %16 Pişirme süresi : 20 dakika Sülfidite oranı : %20 Pişirme sıcaklığı : 160 °C Çözelti/sap oranı : 4/1 Belirlenen en uygun şartlarda elde edilen buğday samanı sülfat hamurlarının elek verimi %41.4, kappa numarası 24, viskozitesi 921 cm3/g, kopma uzunluğu 9.64 km, patlama indisi 4.00 kPa. m2/g, yırtılma indisi 4.28 mN. m2/g ve parlaklık değeri 29.96 elrepho olarak belirlenmiştir. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.subject Buğday sapı {Tiriticum durum), Sülfat Pişirmesi, Direnç Özellikleri, Pişirme Koşulları tr_TR
dc.subject Wheat Straw (Triticium durum), Sulfate Pulping Strength Properties Pulping Condition tr_TR
dc.title Buğday (triticum durum L.) saplarından sülfat yöntemiyle kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of sulfate pulping condition of wheat (triticum durum L.) straw tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster