dc.contributor.author |
Ramoğlu, Bahtışen |
|
dc.date.accessioned |
2022-09-01T08:59:25Z |
|
dc.date.available |
2022-09-01T08:59:25Z |
|
dc.date.issued |
2020-10 |
|
dc.identifier.uri |
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4640 |
|
dc.description.abstract |
Karbon kaynağı olarak sitrik asit ve azot kaynağı olarak 2,4-diamino-6-metil-1,3,5-triazin kullanılarak trietilen glikol ortamında basit mikrodalga destekli bir yöntemle oksijen ve azot katkılı karbon noktaların (O-N-CD'ler) sentezi gerçekleştirilmiştir. SEM analizi ile O-N-CD'lerin çoğu küremsi olmakla birlikte farklı boyut ve şekillerde parçacıklardan oluştuğu belirlenmiştir. Transmisyon elektron mikroskobu (TEM), Raman spektroskopisi ve X-ışını kırınımı (XRD) analizleri O-N-CD'lerin grafitik yapıya sahip olduğunu doğrulamıştır. Ayrıca, uyarma dalga boyuna bağlı olarak farklı maksimum emisyon dalga boylarında yüksek floresan özellik göstermişlerdir. Böylece O-N-CD'ler kullanılarak yasaklanmış gıda boyası Sudan II'nin belirlenmesi için yeni bir florimetrik yöntem geliştirilmiştir. Önerilen yöntemin doğruluğu spayk edilmiş baharat örnekleri için yapılan ekleme-gerikazanım çalışmaları ile gösterilmiştir. Kabul edilebilir değerlerde geri kazanımlar elde edilen yöntemin tespit sınırı 0,6 mg/L ve doğrusal aralığı 0-8 mg/L olarak belirlenmiştir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tr |
tr_TR |
dc.publisher |
Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.subject |
Karbon nanonokta, Grafit, Floresan, Sudan II, Tayin yöntemi, Baharat |
tr_TR |
dc.subject |
Carbon dot, Graphite, Fluorescence, Sudan II, Determination method, Spice |
tr_TR |
dc.title |
Oksijen ve azot katkılı yeni karbon noktaların sentezi, karakterizasyonu ve baharatlarda sudan II boyasının florimetrik yöntemle tayininde kullanılmasının incelenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Synthesis and characterization of the oxygen and the nitrogen co-doped carbon dots and investigation of their useage i̇n florimetric determi̇nati̇on of sudan II dye in |
tr_TR |
dc.type |
Thesis |
tr_TR |