DSpace@İHÜ

Bazı doğal katkıların buzdolabı koşullarında depolanan alabalık çorbasının raf ömrüne etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Güzel, Recep
dc.date.accessioned 2022-04-26T10:36:42Z
dc.date.available 2022-04-26T10:36:42Z
dc.date.issued 2019-09
dc.identifier.uri http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3112
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı doğal katkılarla buzdolabı koşullarında depolanan alabalık çorbasının raf ömrünün artırılmasıdır. Bu amaçla 3 farklı doğal bitkisel ekstraktları, vitamin C, kateşin, beta karoten ve balık protein hidrolizatları olmak üzere toplam 7 farklı antioksidan ve antimikrobiyal madde çeşitli konsantrasyonlarda alabalık çorbasına katılarak buzdolabında 4±2'de depolanmıştır. Depolanan örneklerin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite değişimleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda alabalık çorbasının raf ömrünü uzatmada en iyi etkiyi balık protein hidrolizat katısının sağladığı, bunu takiben kateşin gelmiştir. Lezzet değerlerine göre en yüksek raf ömrü 2.5 mg/ml balık protein hidrolizatı eklenmiş ürünlerde gözlenmiş olup 5 günlük ek bir raf ömrü sağlayarak toplamda 27 günlük bir raf ömrü tespit edilmiştir. Kateşinin balık çorbası katkısı konsantrasyon artışına bağlı olarak raf ömrünü 1 ila 2 gün artırarak en yüksek raf ömrü 0.02 mg/ml konsantrasyonlu örneklerde belirlenmiştir. Doğal bitkisel ekstraktlar ile beta karoten ve Vitamin C'nin balık çorbasının buzdolabı koşullarındaki raf ömrüne etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Kimyasal kalite parametrelerinden total volatil bazik nitrojen (TVB-N) ve tiyobarbütürük asit (TBA) değerleri duyusal analiz sonuçlarından lezzet değerlerini yakından desteklemediği belirlenmiştir. Ancak koku ve görünüş değerleri kimyasal kalite sonuçları ile uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre tüm depolama denemelerinde mikrobiyal gelişmeye rastlanmamıştır. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.subject Alabalık Çorbası, Raf Ömrü, Beta Karoten, Vitamin C, Kateşin, Balık Protein Hidrolizatı, Bitkisel Katkılar, Buzdolabı Koşulları tr_TR
dc.subject Trout Soup, Shelf-Life, Beta Carotene, Vitamin C, Catechin, Fish Protein Hydrolyzate, Plant Additives, Refrigerated Conditions tr_TR
dc.title Bazı doğal katkıların buzdolabı koşullarında depolanan alabalık çorbasının raf ömrüne etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effects of some natural additives on the shelf-life of trout soup stored at refrigerated conditions tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster