Özet:
Deniz Levreğinin (Dicentrarchus labrax Linnaeus, 1758) sindirim fizyolojisi çalışmalarının amaçlandığı bu araştırmada, balık ağırlığının, besin büyüklüğünün ve sıcaklığın sindirime olan etkileri irdelenmiştir.Levrekler, doğal (1 g mezgit) (135 ± 4,1 g, n=13), (28,9 ± 9,7 g, n=15) ve pelet yem (4mm çaplı 1,5 g) (111 ± 11 g, n=12), (41,9 ± 0,2 g, n=12) ile beslenmişlerdir. Farklı iki büyüklükteki balıkların sindirimi çalışılmış, balık ağırlığının çalışılan bu aralıklar için sindirime etkileri istatistiksel olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur.Besin miktarının sindirime etkisinin belirlenmesinde, aynı büyüklükteki (111 ± 11 g, n=12; 98 ± 3,1 g, n=14) balıklar 0,5 g ve 1,5 g pelet yem ile test edilmiştir. Besin miktarının artışı ile sindirim süresinin uzadığı, kullanılan formüle edilmiş pelet miktarında 3 katlık artışın sindirim zamanında % 40'lık bir artışa neden olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak önemli (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir.Çalışmada, sıcaklığın sindirime etkisinin belirlenmesinde aynı büyüklükteki balıklar 11 ?C (121±0,37 g, n=8) ve 17 ?C de (98 ± 3,1 g, n=14) test edilmiştir. Sıcaklık artışı ile sindirim zamanının ters orantılı olduğu bulunmuş, test edilen sıcaklık aralığının istatistiksel olarak önemli (P<0.01) olduğu, Q10 değerinin ise, 0.05 olarak bulunmuştur.