DSpace@İHÜ

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ticari olarak avcılığı yapılan Hamsi (Engraulis encrasicolus), İstavrit (Trachurus trachurus) ve Mezgit (Merlangius merlangus) balıklarının toplam yağ + fosfolipit ve yağ asidi bileşiminin araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Tufan, Bekir
dc.date.accessioned 2022-04-15T10:42:54Z
dc.date.available 2022-04-15T10:42:54Z
dc.date.issued 2008-07
dc.identifier.uri http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3038
dc.description.abstract Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, ticari öneme sahip üç farklı balık türü olan hamsi (Engraulis encrasicolus, Lin., 1758), istavrit (Trachurus trachurus, Lin., 1758) ve mezgit (Merlangius merlangus, N., 1840) balıklarının Ekim 2007-Mart 2008 arasında et, karaciğer ve gonadlarındaki toplam yağ miktarı ve yağ asidi metil esterleri GC (gaz kromatografisi) ile belirlenmiştir.Araştırmada, hamsi balığı etindeki toplam yağ miktarı (g/100g) ortalama %9.27, istavrit balığı etindeki toplam yağ miktarı (g/100g) ortalama %8.26 ve mezgit balığı etindeki toplam yağ miktarı (g/100g) ortalama %0.84 olarak belirlenmiştir. Bu değerlerin Ekim ayından itibaren önemli ölçüde artarak (p<0.05), kış aylarında en yüksek seviyeye ulaştığı ve daha sonra azalışa geçtiği tespit edilmiştir. Bu balıklara ait karaciğer ve gonad toplam yağ miktarları ise etteki toplam yağ miktarları ile benzer eğilim göstermiş ve aynı dönemlerde önemli düzeyde artışlar göstermiştir (p<0.05).Buna bağlı olarak toplam doymuş yağ asitleri, toplam çoklu doymamış yağ asitleri, toplam tekli doymamış yağ asitleri, Eikosapentaenoik Asit (EPA), Dekosahegzaenoik Asit (DHA), omega 3 (?-3) ve omega 6 (?-6) değerleri kış aylarında bu balıklarda en yüksek miktarlarda tespit edilmiştir. Etlerdeki ?-3 içeriği bakımından hamsi ve istavrit balıkları benzerlik göstermiş (p<0.05) ancak mezgit balığı etindeki ?-3 miktarı farklı olup (p<0.05) daha düşük miktarda bulunmuştur. Analizi yapılan her bir balığın et, gonad ve karaciğerlerinde tespit edilen yağ asitleri içerisinde ?-3 değerleri ?-6 değerlerinden yüksek bulunmuştur. ?-3 yağ asit miktarının büyük bir kısmını da EPA ve DHA'nın oluşturduğu belirlenmiştir.Araştırma sonuçları, bu balık türlerinin kış aylarında toplam yağ miktarlarının yükseldiğini ve buna bağlı olarak da EPA, DHA, ?-3 ve ?-6 değerlerinin arttığını göstermiştir. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.subject Hamsi, İstavrit, Mezgit, Toplam Yağ ve Yağ Asitleri, omega-3, omega-6 tr_TR
dc.subject Anchovy, Horse Mackerel, Whiting, Total Lipid and Fatty Acids, omega-3, omega-6. tr_TR
dc.title Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ticari olarak avcılığı yapılan Hamsi (Engraulis encrasicolus), İstavrit (Trachurus trachurus) ve Mezgit (Merlangius merlangus) balıklarının toplam yağ + fosfolipit ve yağ asidi bileşiminin araştırılması tr_TR
dc.title.alternative Investigatig of the total lipid + phospholipid and fatty acid composition of three commercial fish namely; Anchovy (engraulis encrasicolus), Horse mackarel (trachurus trachurus) and Whiting (merlangius merlangus) were caught from Norheast of Black Sea tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster