DSpace@İHÜ

Şeker hamurlarında kullanılan gıda boyası tartrazinin yeni bir pirazol türevi ile spektroflorimetrik metot ile tayini

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Gün, Ece Çilten
dc.date.accessioned 2020-07-23T07:50:45Z
dc.date.available 2020-07-23T07:50:45Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1376
dc.description.abstract Bu çalışmada şeker hamurlarında kullanılan sarı renkli tartrazin gıda boyasının kantitatif tayini spektroflorimetrik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Bunun için dış kalibrasyon yöntemi kullanılmıştır. Kısa sürede ve az malzeme tüketimi ile gerçekleştirilen analizde şeker hamurundaki tartrazin tayini yapılmıştır. Kullanılan şeker hamuru kurumsal bir marketten temin edilmiştir. Metotta çözücü olarak etanol tercih edilmiştir ve etanolün toksik olmayan özelliği metotu kullanışlı hale getirmiştir. Öncelikle artan miktarlarda standart tartrazin çözeltisi içeren sabit konsanstrasyondaki ligand çözeltilerinin floresans şiddetleri grafiğe geçirilmiş, daha sonra içerdiği tartrazin miktarı tayin edilecek olan numunenin floresans şiddeti ölçülerek grafikten tartrazin miktarı hesabı yapılmıştır. Kullanılan metodun doğrusal aralığı, doğruluğu, gözlenebilme sınırı (LOD), tayin sınırı (LOQ) ve kesinliği belirlenerek metot valide edilmiştir. Şeker hamurundaki tartrazin tayin sınırı 9 µg/mL olarak bulunmuştur. In this study, the determination of the food color of yellow tartrazine used in sugar paste was carried out by spectrofluorimetric method. External calibration method is preferred. In a short period of time and with less material consumption, tartrazine was determined in sugar paste. The sugar pulp used is obtained from an institutional market. Ethanol was preferred as the solvent in the method and the nontoxic properties of ethenol were useful. Firstly, the fluorescence intensities of the ligand solutions in fixed concentrations containing increasing amounts of standard tartrazine solution were plotted. The method was validated by determining the linear range, accuracy, detection limit (LOD), limit of determination (LQD) and accuracy of the method used. The limit of the determination of tartrazine in sugar paste was found to be 9 µg / mL. tr_TR
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalı tr_TR
dc.title Şeker hamurlarında kullanılan gıda boyası tartrazinin yeni bir pirazol türevi ile spektroflorimetrik metot ile tayini tr_TR
dc.title.alternative Determination of food paint tartrazine used in sugar pastes with a new pyrazol derivative by spectroflorimetric method tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster